דיסניפלצת שגדלה – למה דיסני רואים, לומדים ומתעצמים? – דעה

דיסני נחשב לאחד מתאגידי התקשורת המוצלחים בהיסטוריה וכנראה גם בעלי ההשפעה התרבותית הגדולה ביותר ואם נסתכל אפילו בויקיפדיה נביט ונבין שהם קיימים כבר 96 שנים, כמעט מאה שלמה שבה הם מוציאים סרטי אנימציה, מכניסים לחשבונות החברה מיליונים וכיום גם מיליארדים של דולרים וכעת אחרי תקופה ארוכה כל כך התחושה היא ששום דבר לא יכול לעצור בעדם מלהשתלט על התרבות העולמית הטלוויזיונית והקולנועית כאחד, ניתן לקרוא לתופעה אדירת המימדים הזו ״דיסניפלצת״ היות ודיסני חולשת על אחוזים גבוהים בשוק העולמי ונותנת לנו לטעום אחוזים מעטים, על מה בעצם מדובר? בואו ונבין.

דיסני הוקמה על ידי וולט דיסני ועשתה מאז קפיצות אדירות, היא הוציאה קלסיקות קולנועיות שהניבו הכנסות נאות וכמות צופים ואוהדים שעלו בצורה מתמדת מתקופה לתקופה. המצב האבסורדי של המעבר, במדינה קפיטליסטית עצומה כמו ארצות הברית, מעסק קטן וכושל לתאגידי רב עוצמתי שמגלגל מיליארדים ומחזיק בעשרות אולפנים, חברות הפקה וחברות אנימציה שונות שכמו שדמיינתם זאת גם בפיקסאר אחת האויבות מבית(נוצרה בידי יוצא דיסני והשתלבה בה) הבינו את השטיק ואת מה שדיסני יכולה להציע להם וכמו שנאמר הם לא יוכלו לסרב ונוצר פה כוח רב – תאגידי ומלא עוצמה שההתנגדות אליו היא קטנה ועומדת בידי חבורת פוליטיקאים ולבין חברות ענק אחרות ואנשי אינטרסים כשלכולם יד בדבר, מי יציל את העולם מדיסני? כנרעה שהסיכוי שמשפחת סופר על תציל אותנו גדול יותר מהסיכוי של פוליטיקאים, תאגידים אחרים או אנחנו האנשים שרצים לקולנוע בעקבות עוד סרט של ״לשבור את הקרח״ או הוצאה מחודשת של מלך האריות לייב אקשני לא קשור למציאות.

כמות רכישותיה הציבו את דיסני בראש רשימת תאגידי העל העשירים והמשפיעים בכל הזמנים, והכוח הגדול שלהם הוא כנראה הסיבה החשובה ביותר שלנו הצרכנים, ולא האנשים בניגוד למה שאנחנו מאמינים, יש סיכון עמוק למחסור בגיוון בתעשייה ההוליוודית ובהשתלטות עויינת על התחרות שהולכת ומצטצמת אפילו במדינת הסחר החופשית ביותר בעולמנו כשמדובר בארצות הברית כמובן. כשבידיהם מותגי על כמו פיקסאר, לוקאס פילם שבמסגרתם הם כוח עולה בעולמות של מלחמת הכוכבים, אינדיאנה ג׳ונס, צעצוע של סיפור ושאר המותגים פרי יצירת חברות הבת של דיסני כמעט ולא ניתן לדמיין את כוח עולה שיש לו מספיק אומץ לקחת יוזמה ולהלחם למען התחרות, כוח של הגבל עסקי.

האם זה סוף המשחק הוא רק שם של סרט או ייצוג לתופעה התרבותית שהחלה לרווח בעולמנו?

בתקופה האחרונה שבה יצאו מותגים בסדרות של גיבורי העל בקולנוע נדמה היה שההשתלטות של דיסני היא מוחלטת וגמורה אך לא כך הדבר כנראה, ״רעשי רקע״ צפו מעל פני הקרקע בתקופה האחרונה והפריעו להשתלטות הכוללת שלה כתאגיד כשאמנם הם קטנים עדיין לא מסבים נזק משמעותי וניכר אבל הם שם וקיימים ובעתיד הנראה לעין הם יכולים להסב נזקים כבדים לכלכלה שדיסני בנתה במשך שנים על גבי שנים במיוחד כשהתאגיד פונה לאפיקים חדשים כמו שירות הסטרימינג העתידי או הפקות לייב אקשן עתירות תקציב. בתוך כך אנחנו צריכים להכיר את הגורם המפריע לכאורה לכל ההווייה הדיסנאית שמרגישה כמו אגדה בפני עצמה שבה המלך שולט על נתינים, סוני היא מותג בפני עצמו על כל מוצריהם, כשמדובר בעולמות גיימינג, קולנוע, מוצרי חשמל ובעצם הכל בכיסם וכעת הם הראו לדיסניפלצת שהיא לא ניזונה בלי לשלם מחיר שעלול בהחלט לגעת בהם  ובמותגיהם ובמיוחד בתקופה שבה יצאו סרטי גיבורי העל שהפכו את כל העסק לביזנס משתלם ומעשיר במיליארדים את חשבונות החברה, זה מתחיל בכך שדמויות אהובות מאבדות אחיזה וקימות בעולם שתאגיד הענק בנה בעשור עבור חברת הבת שלו ״מארוול קומיקס״ והסוף עוד נתון לשינוי ואינו ידוע בעתיד לבוא.

אנחנו עושים את מירב המאמצים להגיע לבעלי זכויות היוצרים. אם ראית משהו שפוגע בזכויות היוצרים שלך ו/או מישהו מטעמך, ניתן לפנות לעמוד צור קשר ולדווח על כך.

רוצים לקרוא עוד?

מי אני?

עומר אוקון

עומר אוקון

עומר אוקון, בן 28, עם תואר שני בתקשורת אבל בתוכו גיימר,
תולעת ספרים ומכור לסרטי אימה. העיתון הוא הסרט האהוב עליו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה קוראים היום?